ο άρτος ο επιούσιος απο το 1953....στην οδό Ετεοκλέους 21 Θεσσαλονίκη -Χαριλάου






21 Φεβ 2013

ΠΟΛΛΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΠΟΛΛΑ...ΛΟΥΚΕΤΑ!



Μούσιος: Πολλά αρτοποιεία, πολλά… λουκέτα!

mousios_02

SOS εκπέμπουν οι αρτοποιοί της Ελλάδας, που απειλούνται με ομαδικά λουκέτα, τόσο λόγω των συνεπειών της οικονομικής ύφεσης στους τζίρους τους σε συνδυασμό με την αύξηση των εξόδων τους, όσο και λόγω της ξαφνικής αύξησης των αρτοποιείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, η κρίση έχει αυξήσει επικίνδυνα τον αριθμό των αρτοποιών, φέρνοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα αρτοποιεία.
Συγκεκριμένα ο Μ. Μούσιος δήλωσε: ”Αυτή την εποχή μόνο καφετέριες σουβλατζίδικα και αρτοποιεία ανοίγουν. Τα αρτοποιεία που υπήρχαν και πριν την κρίση αντιμετωπίζουν έτσι και αλλιώς πρόβλημα, το οποίο γίνεται μεγαλύτερο με την αύξηση των νέων αρτοποιείων, αυτών δηλαδή που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση, με την λογική πως το ψωμί ότι και να γίνει θα πουλάει ως βασικό είδος ανάγκης. Πλέον μπορεί κανείς να βρει σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας μέχρι και 3-4 αρτοποιεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί η πίτα δεν μοιράζεται απλά αλλά τεμαχίζεται σε τόσο μικρά κομμάτια που στο τέλος είναι ανύπαρκτα για τον κάθε αρτοποιείο ξεχωριστά”.
Σε πανελλαδικό επίπεδο η μείωση στους τζίρους του ψωμιού κυμαίνεται στο 5%- 6%.
Ένα μεγάλο ποσοστό αν σκεφτεί κανείς πως το ψωμί αποτελεί είδος βασικής ανάγκης.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, παρατηρείται πως η ελληνική οικογένεια σε αντίθεση με τις περασμένες εποχές των παχιών αγελάδων, δεν πετάει ούτε ψίχουλο του ψωμιού που αγοράζει, με αποτέλεσμα αν δεν τελειώσει το ψωμί που έχουν προμηθευτεί, να μην προχωρούν σε αγορά φρέσκου.
Μεγαλύτερη μείωση στους τζίρους παρατηρείται στα αρτοσκευάσματα, που θεωρούνται πλέον είδος πολυτελείας για το ελληνικό καλάθι, προϊόντα όμως που για το ταμείο των αρτοποιών αποτελούσαν την βασικότερη πηγή εσόδων.
Συγκεκριμένα στα αρτοσκευάσματα παρατηρείται μείωση του τζίρου που αγγίζει το 20%.
Να σημειωθεί, πως κατά μέσο όρο στην επικράτεια η τιμή του ψωμιού διαμορφώνεται στα 60-80 λεπτά το κιλό, με τον Πρόεδρο των Αρτοποιών Ελλάδος, να τονίζει πως στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές αυτές.
Τέλος, την εβδομάδα που διανύουμε πραγματοποιείται έρευνα, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, στην οποία συμμετέχουν τόσο καταναλωτές, όσο και αρτοποιοί και από την οποία αναμένονται νέα στοιχεία σχετικά με τις καταναλώσεις και τους τζίρους ανά προϊόν, αλλά και συνολικά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.