ο άρτος ο επιούσιος απο το 1953....στην οδό Ετεοκλέους 21 Θεσσαλονίκη -Χαριλάου






27 Μαΐ 2012

ΔΩΣΤΕ ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ

Το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργήσει τη δική του Τράπεζα Αίματος από τις 29/11/2011. Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ οργανώνει 2 αιμοδοσίες το χρόνο, τον Ιούνιο και το Νοέμβριο.
Η επόμενη αιμοδοσία θα γίνει
την Κυριακή 10/6/2012 από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 μ.μ..
Για όσους δεν μπορούν να έρθουν, το ωράριο αιμοληψιών του ΑΧΕΠΑ είναι Δευτέρα έως & Παρασκευή από τις 8:30 π.μ.-13:30 μ.μ. και το απόγευμα από τις 17:30 μ.μ.-19:30 μ.μ..
Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 9:00 π.μ. -12:00 μ.μ.. Θα πρέπει να αναφέρετε ότι το αίμα είναι για την Τράπεζα Αίματος των Αρτοποιών και να ενημερώσετε τηλεφωνικά το Σωματείο στο 2310-277644.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΟΤΕΣ
Ο αιμοδότης πρέπει να είναι απολύτως υγιής, ξεκούραστος και να απέχει από αλκοόλ το τελευταίο 24ώρο. Για πρωινή αιμοδοσία είναι απαραίτητο ελαφρύ πρωινό, όχι λιπαρό, ενώ το απόγευμα πρέπει να προηγείται μεσημεριανό γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν. Οι υποψήφιοι αιμοδότες παρακαλούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα.

Το αίμα είναι ζωή!

Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει αίμα σε άλλο άνθρωπο. Είναι χρέος όλων μας να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία αυτής της προσφοράς.

Δώστε αίμα! Δώστε ζωή με το αίμα σας!
Μην φοβάστε να δώσετε αίμα!

Η χορήγηση αίματος είναι μία απλή, ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία. Άλλωστε, η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται είναι μικρή. Η αιμοδοσία είναι μία ευχάριστη πράξη, αφού δίνει την ικανοποίηση της προσφοράς και ωφελεί τον οργανισμό.

18 Μαΐ 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΨΩΜΙ ΤΥΠΟΥ DINKEL


                         DINKELBERGER VOLLKORN IREKS
Πλήρες μίγμα για ειδικού τύπου (βαρύ) γερμανικό ψωμί βασισμένο σε αλεύρι όλυρα (Triticum Spelta) με βύνη και ηλιόσπορους.
Η όλυρα ή αγριοσίταρο (Triticum spelta, Σίτος η σπέλτα) είναι ποικιλία σίτου. Η όλυρα ήταν σημαντικό προϊόν σε σημεία της Ευρώπης από την Εποχή του Χαλκού έως τον Mεσαίωνα. Σήμερα επιβιώνει ως ενδημική καλλιέργεια στην Κεντρική Ευρώπη και αναζωογονήθηκε η παρουσία της στη νέα αγορά της υγιεινής διατροφής. Η όλυρα μερικές φορές θεωρείται υποείδος του συγγενούς κοινού σίτου (T. aestivum, Σίτος ο μαλακός ή Σίτος ο κοινός), περίπτωση κατά την οποία η βοτανική του ονομασία θεωρείται ότι είναι Triticum aestivum υποείδος όλυρα.

15 Μαΐ 2012

Επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών Ελληνικών προϊόντων

Αγροτικά προϊόντα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:   http://www.thermopilai.org/content/eparkeia-agrotikon-kai-ktenotrophikon-ellenikon-proionton

Οι λεγόμενοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τα δύο τελευταία χρόνια, περνάνε το μήνυμα ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα πτωχεύσει ή επιστρέψει στη δραχμή, οι πολίτες θα πεινάσουμε, διότι δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή βασικών τροφίμων...
Χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας παρουσιάζοντας σχετική έρευνα της συνομοσπονδίας προσπάθησε να καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Ακόμη και αν γυρίσουμε στη δραχμή, δεν θα πεινάσουμε», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου και υποστήριξε ότι ως χώρα είμαστε αυτάρκης σε τρόφιμα σε ποσοστό 95%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια.
«Είναι μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει», επισήμανε ο κ. Καραμίχας, κάνοντας λόγο για κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργείται. Η χώρα έχει επάρκεια σε βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2010. Σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα, στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε θέση που οι εισαγωγές τροφίμων είναι απαγορευτικές, οι Έλληνες δεν θα στερηθούν τις ελιές, το λάδι, το ρύζι και τα φρούτα. Πρόβλημα θα δημιουργούνταν με το κρέας και το ψωμί, «αλλά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χοιρινό και το βόειο με κατσικίσιο κρέας, και να φτιάχνουμε ψωμί από σκληρό αντί μαλακό σιτάρι».

Τι δεν θα μας λείψει
Με βάση τη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, από το τραπέζι μας δεν θα λείψουν:
- Οι βρώσιμες ελιές. Η παραγωγή καλύπτει το 615% της ζήτησης, όμως το 88,3% της παραγωγής εξάγεται.
- Τα επιτραπέζια σταφύλια (θα μπορούσε να καλυφθεί το 322% της εγχώριας κατανάλωσης. Σημειωτέον ότι το 74% της ελληνικής παραγωγής καταλήγει στο εξωτερικό).
  • - Τα ακτινίδια (242% επάρκεια, 62% εξαγωγές).
  • - Η σταφίδα (209% επάρκεια, 57% εξαγωγές).
  • - Το ρύζι (171% επάρκεια, 51% εξαγωγές).
Επίσης θα επαρκούσε το ελαιόλαδο (151%), αν καλυπτόταν η ποσότητα που εισάγεται (4,33%), το σκληρό σιτάρι (149% η επάρκεια, μόλις 10% της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές). Η παραγόμενη ποσότητα υπερκαλύπτει την κατανάλωση σε δημητριακά (82%), φρούτα (128%), τυροκομικά (το 80%), αιγοπρόβειο γάλα (98%) και κρέας (92%), αυγά (91%) και τα πουλερικά (82%). Πολύ χαμηλή αυτάρκεια υπάρχει στο μαλακό σιτάρι από το οποίο γίνεται το ψωμί (32%) στα όσπρια σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%, στο βόειο κρέας (13%) και στο χοιρινό (38%).

Σε τι θα σημειωθεί έλλειψη
Σε περίπτωση που οι εισαγωγές γίνονταν απαγορευτικές λόγω κόστους, θα μας έλειπαν:
  • - Οι φακές. Παράγουμε 7.500 τόνους και εισάγουμε άλλες 10.000 τόνους, για να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες.
  • - Το χοιρινό κρέας. Παράγουμε 111.000 τόνους, αλλά καταναλώνουμε 290.000 τόνους.
  • - Τα φασόλια: Τρώμε 35.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν οι 24.000 είναι εισαγωγής.
  • - Το μαλακό σιτάρι. Από το ένα εκατομμύριο τόνους που απαιτείται για τον άρτον τον επιούσιον η Ελλάδα παράγει μόλις 351.000 τόνους.
  • - Το βόειο κρέας. Από τους 158.000 τόνους που καταναλώνουμε ετησίως, μόλις 20.000 τόνοι παράγονται στην Ελλάδα.

Το σκεπτικό της έρευνας
Το ποσοστό της επάρκειας όπως το υπολόγισε η ΠΑΣΕΓΕΣ προκύπτει ως εξής: Από τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα αφαιρούνται όσα εξάγονται και στη συνέχεια προστίθενται τα τρόφιμα που εισάγονται, για να προκύψει η τελική εγχώρια κατανάλωση. Με βάση μια υπόθεση εργασίας, υπολογίζεται σε τι ποσοστό η εγχώρια παραγωγή θα κάλυπτε τη ζήτηση, αν δεν κάναμε εισαγωγές από το εξωτερικό, αλλά ούτε εξάγαμε προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει και τις εισαγωγές και πάλι να υπάρχει διαθέσιμο για εξαγωγές, ωστόσο αν σήμερα οι εξαγωγές είναι ζητούμενο σήμερα, θα είναι πολύ περισσότερο αν επαληθευθεί το σενάριο της χρεοκοπίας. Για παράδειγμα, μπορεί να παράγουμε 107.000 τόνους βρώσιμης ελιάς, αλλά στην ελληνική αγορά διατίθενται 13.000 τόνοι (από τους 17.000 τόνους που καταναλώνονται συνολικά), ενώ οι υπόλοιποι 94 χιλιάδες τόνοι εξάγονται.
Σημειωτέον ότι τα αγροτικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 25% των ελληνικών εξαγωγών, ωστόσο το αγροτικό ισοζύγιο (διαφορά εξαγωγών - εισαγωγών), αν και μειώθηκε από τα 8 δισ. των προηγούμενων ετών, εξακολουθεί να είναι αρνητικό κατά 2 δισ. ευρώ. Κοινώς, εξακολουθούμε να εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε.
Τέλος, η μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν απαντά στο ερώτημα της αύξησης του κόστους παραγωγής στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, καθώς η χώρα μας εισάγει όχι μόνο το πετρέλαιο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή, αλλά και τους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, το πολλαπλασιαστικό και γενετικό υλικό.
Της Σοφίας Χρυστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr

Προτιμούμε λευκό ή μαύρο ψωμί για τα παιδιά;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=8110
Γράφει: Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Στα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών αρέσει το ψωμί και συνεπώς οι γονείς το χρησιμοποιούν στο πρωινό, στο κολατσιό τους ή και σαν συνοδευτικό με τα κυρίως γεύματα.
Η κατανάλωση ψωμιού ενδείκνυται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς σύμφωνα με τις συστάσεις τα παιδιά χρειάζονται 6 μερίδες την ημέρα προϊόντων δημητριακών. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι αν θα πρέπει οι γονείς να προτιμούν το λευκό ή το ψωμί σίκαλης (ή ολικής αλέσεως) για τα παιδιά τους.
Μελετώντας τη θρεπτική αξία των 2 διαφορετικών ειδών ψωμιού, παρατηρούμε ότι σε περιεκτικότητα σε κάποια θρεπτικά συστατικά οι διαφορές είναι μικρές:

  • Θερμίδες: 40-70 kcal/ φέτα
  • Ολικό λίπος: 0,5-1 g/ φέτα
  • Χοληστερόλη: 0 mg/ φέτα
  • Νάτριο: 90-130 g/ φέτα
  • Πρωτεΐνη: 1,5-3 g/ φέτα
Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, με το μαύρο ψωμί να υπερτερεί. Επιπλέον, το μαύρο ψωμί είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη B6, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Το ψωμί σικάλεως και ολικής αλέσεως είναι πολύ πλουσιότερο σε φυτικές ίνες και αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη διαφορά με το λευκό ψωμί. Η δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες συστήνεται για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας και ειδικά για τα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα με δυσκοιλιότητα.
Από την άλλη πλευρά, τα λευκά ψωμιά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Σε περιπτώσεις παιδιών που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, το ψωμί είναι μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου με σχετικά υψηλή βιοθιαθεσιμότητα.
Όπως γίνεται αντιληπτό και τα 2 είδη ψωμιού φέρουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η απόφαση για το τι είδος ψωμιού πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών είναι δύσκολη.
Πολύ σημαντικό είναι οι γονείς να είναι εξοικιωμένοι με τη σήμανση τροφίμων, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν το ψωμί που περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε δυο πολύ βασικά συστατικά για τη διατροφή των παιδιών: τις φυτικές ίνες και το αβέστιο. Πρέπει ωστόσο το ψωμί που θα πληρεί την προϋπόθεση αυτή να είναι εύληπτο και εύγεστο.
Συμπερασματικά, ένα ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως που είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και έχει καλή γεύση αποτελεί την ιδανική επιλογή.
Συνεπώς, η εκπαίδευση στην ανάγνωση και σωστή κατανόηση της σήμανσης τροφίμων είναι απαραίτητη για τους γονείς. Προσοχή πρέπει να δίνεται στο γεγονός οτι κάποιες εταιρίες ορίζουν σαν μερίδα τις δυο φέτες ψωμί, ενώ κάποιες άλλες τη μια φέτα ψωμί.

"Ένα ψωμί θα χαθεί το μισό, και ένα ολόκληρο"



"Ένα ψωμί θα χαθεί το μισό, και ένα ολόκληρο"
όπου ψωμί = σοδειά...   
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://hggiken.pblogs.gr/2012/05/to-miso-pswmi-hanetai.html
Βρέθηκα στην περιοχή της Εορδαίας και μίλησα με κάποιον αγρότη. Μου είπε ότι η μείωση της σοδειάς στα σιτάρια της περιοχής λόγω του παρατεταμένου παγετού θα είναι πάνω από 50%...
Εάν βρισκόμαστε εν τω μέσω της προφητείας τότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι εάν χαθεί η μισή σοδειά φέτος, η επόμενη θα χαθεί ολόκληρη λόγω αδυναμίας σποράς τον Οκτώβριο ή καθολικής αδυναμίας θερισμού τον Ιούνιο του 2013.
Με αυτά τα δεδομένα θα ξαναθερίσουμε σιτάρι μετά το φετινό καλοκαίρι το 2014!
Γι' αυτό ο Πατροκοσμάς και ο γέροντας Παΐσιος τόνισαν το πρόβλημα που θα προκύψει με το σιτάρι και κατ' επέκταση με το ψωμί...
Μερικοί παραγωγοί ίσως έχουν ακόμη περυσινό σιτάρι για όποιον προλάβει...

Δείτε και :http://hggiken.pblogs.gr/2012/01/pros-ekplhrwsh-ths-profhteias-ena-pswmi-tha-hathei-to-miso-kai-e.html